Püf Noktası


PÜF NOKTALARI
 
Doğal Kaynak Sularının Özellikleri Nelerdir?

Kaynak Suyu, Jeolojik koşullara uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan bir veya daha fazla çıkış noktasından yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular hakkındaki yönetmelikte izin verilenler dışında herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın nitelikleri tanımlı , etiketleme ve gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır.
                                   
                                                                            Kaynak: Resmi Gazete İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik

Suyun Vücudumuzdaki Görevleri Nelerdir?

Su, Hücre ,vücut dokusu ve organ yapılarının bir kısmını oluşturur.
Su , besinleri (mineral ve vitaminler vs.)ve hormonları , bunlara ihtiyacı olan hücrelere dokulara ve organlara taşır.
Su , atıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Su , deri içinden buharlaşmak suretiyle (terleme)vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur.
Kısacası vücuttaki su , her şeyden önce acil durumlarda organizmanın yıkanmasını sağlayan bir rezervuar olarak devreye girer.Vücut ısısını regule etmek ve cildi sağlıklı tutmak temel görevleri arasındadır.

Ne zaman ve ne kadar su içmeliyiz?

Suyun adeta sihirli bir içecek olduğunu herkes biliyor.Sağlıklı ve güzel olmanın , ciltteki ve vücuttaki nemin korunmasının temel koşulu bol su içmektir.

Susamak, troid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesaj olup; sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşımaktadır. Ancak bu kişisel ve psikolojik boyutları olan ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir ihtiyaçtır. Kimi insanlar günde 2 bardak su içerken, kimilerin tükettiği su miktarı 2 litre olabilir. (Örneğin, Susama mekanizması yaş ilerledikçe etkinliliğini yitirir. Yaşlı insanlar çok çabuk dehidrasyona uğrarlar. Çünkü sık sık su içmeleri gerektiğini hissetmezler.)

En iyi yöntem ise az ve sık , özellikle de yemeklerin hazmedildiği saatlerin dışında içmektir.Ancak güç sarf ederken kesinlikle içmemeye çalışın. Ve karşılaşmalar sırasında suyla ağzını çalkalayan boksörleri düşünün.

Eğer bir defada çok su içerseniz günün birinde böbreklerin iflas etme olasılığı çok fazla.Özellikle sabah yataktan kalkar kalkmaz ve de aç karnına bir bardak su içmek ise tüm organizmayı temizleyerek , toksinlerden arıtıyor.Zinde ve dinç olmayı sağlıyor.

Doğal Kaynak Suları Hangi Sıcaklıkta İçilmelidir?

Doğal Kaynak Sularının ideal tüketilme sıcaklığı standart olmayıp , kişiden kişiye farklılık gösterir.Ancak su için içilme sıcaklığının 10 - 12° C arasında olması en idealidir.

Ambalajlanmış Bir suyun Kullanma Ömrü ve Koşulları Nelerdir?


Ambalajlanmış suların raf ömrü kullanılan ambalaj malzemesine saklama koşullarına ve İşletme koşullarına bağlıdır.

Sular serin ortamlarda , güneş ışığından uzak ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.Etrafında suya ve ambalaj maddesine etki edecek kokulu maddeler bulundurulmamalıdır.