19 Kasım 2011 Cumartesi

Satıcılardan 'deney' kandırmacası

Su arıtma cihazı satan bazı art niyetli kişilerin, karşılaştırma yapılan sulara deney adı altında adeta ilüzyon yaparak halkı kandırdıkları belirtildi. Hamidiye Kaynak Suları A.Ş. Genel Müdürü Kenan Kılıç, su arıtma cihazları satan bazı pazarlamacıların bu yöntemle halkı kandırdığını söyledi. 

Son günlerde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bazı pazarlamacıların kapı kapı dolaşarak deney adı altında çeşitli hilelerle içme sularını kötüledikleri yönünde ihbarlar almaya başladıklarını ifade eden Kenan Kılıç, söz konusu pazarlamacıların arıtma işlemi sırasında çeşitli hilelere başvurduklarını ayrıntılı bir şekilde anlatarak tüketicilere uyanık olmaları çağrısı yaptı. 

Pazarlamacıların yaptığının temel olarak suyun kimyasal yapısından kaynaklanan ve dışarıdan müdahale ile gerçekleşen elektroliz olayı olduğunu ifade eden Kılıç şu açıklamaları yaptı: "Su arıtma cihazı pazarlayabilmek için zengin mineralli doğal kaynak suları elektrolizle bulanıklaştırıp, arıttıkları çeşme suyu ile mukayese ediyorlar. Özellikle evlere ve işyerlerine giden arıtma cihazı satıcıları görsel olarak tüketicileri etkilemekte, uyguladıkları "Suyun Elektrolize Edilmesi" yöntemi ile adeta bir çeşit illüzyon yapmaktadır. Suyun elektrolize edilmesi demek "elektrik akımı" verilmek suretiyle doğal kaynak suyunun içerisindeki doğal minerallerin "ayrıştırılması" demektir. Suya verilen elektrik akımı sayesinde sudaki sağlığa yararlı ve gerekli doğal mineraller tabiattaki doğal renklerine geri dönüşür ve suyun rengi bir anda değişir. Hamidiye A.Ş. olarak ülkemizin en güzel sularını en temiz ve en güvenilir yöntemlerle şişeleyerek tüketicimize sunarken halkımıza da gerekli olan su bilincini aşılamayı görev addediyoruz. Diğer yandan halkımızı kandıran bu tür kötü niyetli kişilerle de hukuksal mücadelemizi sürdürüyoruz." 
Uzman kimyagerlerin konu hakkındaki değerlendirmesi ise şöyle; "Yapılan çalışmada biri alüminyum biri demir olan iki elektrot su içerisine aynı anda batırılarak elektrotlara akım uygulanmakta, meydana gelen elektroliz olayı sırasında demir elektrottaki demir çözünmekte ve demir (III) hidroksit ortaya çıkmaktadır. Bu sırada da suda renklenme ve partiküller oluşmaktadır. Renklenme kullanılan elektrotun demir, mangan, bakır gibi değişik metallerin cinsine göre de aynı suda değişik renkte olacaktır. Bu iyon hızı suda çözünmüş madde miktarına ve uygulanan elektriğin optimum voltajına bağlıdır. Çözünmüş maddesi az olan sular elektriği daha az ilettiğinden demir elektrotun çözünmesi daha yavaş olur ve suda daha az renklenme olur. Örneğin saf su, elektriği hiç iletmediği için (söz konusu pazarlamacıların kapı kapı dolaşarak halka satmaya çalıştığı filtrelerden elde edilen su saf sudur ve hiçbir mineral içermediği için insan sağlığına her hangi bir olumlu katkısı yoktur) elektroliz olayı gerçekleşmeyecek, dolayısıyla demir katodun suda çözünmesi gerçekleşmeyecek ve suda renklenme olmayacaktır. Demir elektrodu ile oluşan renk, demir yerine bakır kullanılırsa mavi-yeşil, mangan kullanılırsa siyaha yakın olacaktır. Bu renklenmeler tamamıyla elektroliz olayı sonunda suda çözünen elektrotların (demir, bakır, mangan) oluşturduğu kimyasalların renkleridir. İçine konulan suyla bir ilgisi yoktur. Sadece suyun memba suyu ya da maden suyu olması yani içindeki doğal minerallerin az ya da çok olması renklenme veya çökmenin az ya da çok olmasına sebep olur. Hatta bu durumun ispatı için saf suya elektrotları daldırdığınızda hiçbir çökme olmazken o anda bir miktar tuz ilave ederek çökmenin görülmesiyle anlaşılır."