16 Temmuz 2011 Cumartesi

Damacana alırken nelere dikkat etmeliyiz?

• Suyun etiketi sağlam ve okunaklı şekilde ürünün üzerinde olmalı. Etiket üzerinde suyun adı, cinsi, üretim veya ithal izninin tarih ve sayısı, imla (dolum) yapıldığı yerin adresi, suyun sahip olduğu analiz değerleri yazılı bulunmalı.  
• Kap üzerinde kabartma şeklinde firmanın adı bulunmalı kabartma yazı ile etiketteki marka aynı olmalı.
• Kapak orijinal haliyle kapalı olmalı ve önceden açılmış olmamalı. Suyun adı kapak üzerinde yazılı olmalı. Kapak üzerinde üretim ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası görülmeli.
• Halkın yoğun olarak tükettiği damacanaların üzerinde ürün güvenliğini sağlamak için, hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış, güvenlik bandı (shiring) bulunmalı. Güvenlik bandı üzerinde suyun markası yazılı olmalı.

Damacana suları saklama koşulları

• Serin (ortalama 18 °C derece), kuru (%40 nemden az), karanlık (güneş ışığından uzak), temiz ve kokusuz bir yerde kapakları kapalı şekilde muhafaza edilmeli (Çünkü su bizim çevrede algılayamadığımız kokuları dahi yavaşça kendisine çekme özelliğini taşır.)
• Damacanalara kesinlikle herhangi başka bir sıvı konulmamaları (ayran, meyve suyu, şebeke suyu v.b.)
• Tüp, oto gaz, petrol ürünleri v.b. kimyasal maddelerle birlikte bulundurulmamalı ve taşınmamalı.
• Damacana suların raf ömrü kullanılan ambalaj malzemesi, saklama koşullarına ve işletme koşullarına bağlıdır.
• Açıldıktan sonra en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir, damacana suları kullanırken bulunduğu ortamda suyun tüketimi bitene kadar kapağı kapalı tutulmalı.

Pompa kullanırken unutmamamız gerekenler

• Suya direkt temas eden bu cihazların temizliği sağlıklı su içmemiz açısından çok önemlidir.
• Pompaların kirliliği gözle de tespit edilebilir. Her damacana değişimi sırasında temizliği kontrol edilmelidir. Temizlenemeyecek durumdaki pompalar kullanılmamalıdır. Kullanım şekline bağlı olarak ömrü değişir.
• Gerekli temizlik yapılmadığında havada ve ortamda bulunan mikroorganizmalar, kokular veya yabancı maddeler pompa üzerinde birikip suya bulaşacaktır.
• Pompalarda mikroorganizmalar zamanla çoğalarak kaplarda beyaz, yeşil ya da kahverengi kümecikler oluşabilir, suyun tadında ve kokusunda istenmeyen değişikliklere neden olabilirler.
• Pompa damacana üzerinde iken kullanım sonrasında ağız kısmındaki tıpa mutlaka kapalı tutmalıdır.
• Pompa alırken mutlaka iç aksamında metal aksam var ise paslanmaz malzeme kullanıldığına ve kullanılan plastiğin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.

Pompa temizliği nasıl yapılır?

• Pompanın sökülebilen parçaları ayrılır
• 2 litre suya 1 tatlı kaşığı (10 ml) çamaşır suyu dökülerek parçalar halindeki pompa suyun içinde yarım saat bekletilir.
• Fırça veya başka bir malzeme ile parçalar iyice temizlenerek durulanır.
• Parçaların temizliğinden emin olunduktan sonra yerlerine monte edilir.
• Pompanın dış yüzeyi de ılık su kullanılarak temizlenir.

Sebil kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

• Damacana değiştirme işlemi sırasında cihazda koku ve kirlilik kontrolü yapılmalıdır.
• Sebilin damacana takılan bölümünün kolay takılıp çıkarılmasına dikkat edilmesi gerekir.
• Sebilin yedek parçalarının bulunacağı bir kurumdan alınmasına dikkat edilmeli.
• Sebilin kazan kısmında musluğa gelen plastik borunun silikon hortum olmamasına dikkat edilmelidir.
• Cihazın alındığı firmadan cihazın nasıl ve kimin tarafından temizleneceği ile ilgili bilgi alınmalıdır ve buna göre bakım ve temizliğinin yaptırılması kontrol edilmelidir.

Sebil temizliği nasıl yapılır?

• Sebil temizliği yapan eleman ilgili kurum, kuruluş veya tüketiciye geldiği firma kimliğini göstermek suretiyle işine başlar
• Hijyenik olması açısından personel eline eldiven takmalıdır.
• Öncelikle plastik parçalar sökülerek dezenfekte edilir.
• Çelik kazan içi temiz bir sünger ile dezenfektan sürülerek 5-10 dakika bekletilir.
• Bekleme esnasında sebilden sökülen plastik parçalar bol su ile durulanır.
• Daha sonra çelik kazan içi sünger ile yıkanarak sebilin içerisindeki suyu arka sıcak su tahliyesi ve ön soğuk su musluğundan boşaltılır.
• Kazan içi temizlendikten sonra soğuk su borusu fırça ile dezenfekte edilip durulanarak yerine takılır.
• Bu işlemler bittikten sonra tekrar temiz su ile içerisi durulanarak musluklardan akıtılır. Diğer parçaları da takılır.
• Sebil kullanıma hazır hale gelmiştir.
• Bu işlem periyodik olarak 3 – 6 ay arasında yapılır.